Te snel klaarkomen: tips en behandeling

Veel mannen vinden dat ze te snel klaarkomen en voelen zich daar machteloos bij. Mannen die last hebben van een voortijdige zaadlozing komen bijna altijd binnen een paar tellen klaar. Lees in dit artikel tips tegen te snel klaarkomen en hoe u voortijdige zaadlozing kunt behandelen.

 

Voortijdige zaadlozing bij de man

 

Seksuologen spreken van een voortijdige zaadlozing als een man bij elke gemeenschap binnen een minuut en vaak al binnen 30 seconden klaarkomt.

 

Sommige mannen komen al klaar voordat ze gepenetreerd hebben. Mannen spreken vaak al van voortijdige zaadlozing als ze sneller klaarkomen dan ze eigenlijk zouden willen.
Na een kwartier vrijen is het begrijpelijk dat er een zaadlozing volgt, ook al is de wens van de man de zaadlozing nog een halfuur uit te stellen. Dan is er geen sprake van voortijdige zaadlozing.
Mannen die te snel klaarkomen hebben vaak allerlei trucjes uitgeprobeerd om de zaadlozing uit te stellen maar ondanks dat vinden ze toch dat ze te snel klaarkomen. De zaadlozing komt zo snel dat ze er zelf door verrast worden.

 

Oorzaken te snel klaarkomen

 

Een oorzaak die vaak voorkomt is seksuele onzekerheid, de angst om het niet goed te doen. Door de angst wordt de opwinding groter en vindt er juist een zaadlozing plaats. Soms is heel snel klaarkomen aangeleerd in de jeugd bij snelle masturbatie. Er is aangeleerd om bij opwinding snel klaar te komen, als een soort reflex.

Het is een reflex die ook weer afgeleerd kan worden.
In veel gevallen staat de man weinig stil bij zijn eigen gevoel, is vaak teveel gericht op de partner en komt zelf niet toe aan rustig genieten, waardoor het “point of no return” niet of te laat wordt herkend.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd, lijkt het nu ook waarschijnlijk dat hier een biologische oorzaak aan ten grondslag kan liggen omdat er sprake zou kunnen zijn van een te lage concentratie van de neurotransmitter serotonine. – ( een neurotransmitter is een chemische stof die informatie van de ene zenuwcel naar de andere overbrengt. Serotonine is een stof waarvan verondersteld wordt dat bij een tekort ervan bepaalde depressies kunnen ontstaan. Bij voortijdige zaadlozing kan er sprake zijn van een onvoldoende serotonineoverdracht tussen de zenuwen in de hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg.

 

Behandeling te snel klaarkomen

 

Met bepaalde medicijnen , de zogenaamde serotonerge antidepressiva of ssri’s, kan de zaadlozing worden vertraagd. Deze medicijnen verbeteren de serotonine-overdracht tussen twee zenuwen. Men heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt met medicijnen om de vroegtijdige zaadlozing te remmen.

Het gaat hier om middelen die een antidepressieve werking hebben zoals Clomipramine/Anafranil of Paroxetine/Seroxat, Fluoxetine/Prozac , Citalopram /Cipramil Sertraline/ Zoloft ..

Tegenwoordig is er een pil in de handel voor mannen met een voortijdige zaadlozing. De merknaam is Priligy en de stofnaam is Dapoxetine. Dit middel is op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Het effect van dit middel duurt 2 tot 3 uur. Dapoxetine moet je minimaal 1 uur tot 3 uur voor de seksuele activiteit in nemen.

De startdosis is 30 mg. Bij te weinig resultaat is er ook een pil van 60 mg op de markt.

Het feit dat het medicijn een paar uur van te voren moet worden ingenomen wordt nogal eens door de man en de partner als een groot nadeel ervaren. Ondanks deze medicijnen is een combinatie met seksuologische behandeling aan te raden.

Er zijn veel mannen die moeite hebben met het slikken van medicijnen. Ik hoor regelmatig dat mannen last hebben van bijwerkingen zoals duizeligheid ,hoofdpijn en misselijkheid. Er worden ook goede resultaten bereikt met seksuologische behandelingen. Deze behandeling is er op gericht de man weer controle te geven over de zaadlozing.

 

Vragen?

 

Mocht u nog vragen hebben kunt u mij bellen op 0344- 62 69 61 van maandag tot en met vrijdag dagen tussen 12:30 tot 13:00 of u kunt mailen naar schoones@seksuologie.nl.

 

Afspraak met Henriette Schoones maken?

 

Als u eventueel een afspraak met mij wilt maken, kunt u hier terecht.

 

   

Problemen