Seksuele problemen hebben vaak een negatieve invloed op het dagelijkse leven. Belemmeringen op seksueel gebied leiden nogal eens tot spanningen in de relatie. Volgens het grote onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland 2017 hangen seksuele problemen en psychische problematiek sterk samen.
Lees op deze website meer over aseksualiteit, erectieproblemen, geen zin in seks/verschil in zin in seks tussen partners, orgasmeproblemen bij de vrouw, parafilie, pijn bij het vrijen bij de vrouw, seksverslaving, te snel klaarkomen, transgenderproblemen en vaginisme.
Oorzaken seksuele problemen
Angsten en remmingen
Angsten en remmingen rekenen we tot de belangrijkste oorzaken van moeilijkheden rond seksualiteit. Zij kunnen mensen belemmeren om plezier te beleven aan seks. Enkele achtergronden:
- specifieke jeugdervaringen
Thuis werd er bijvoorbeeld nooit over seks gesproken. Of er werden negatieve boodschappen aan de kinderen doorgegeven over seks. - negatieve seksuele ervaringen
- angst voor seksueel overdraagbare aandoening of zwangerschap
- schaamte voor het eigen lichaam
- negatieve gedachten tijdens het vrijen
Onvoldoende of onjuiste kennis
Media verspreiden soms informatie over seksualiteit die onjuist of voor meerdere uitleg vatbaar is. Mensen weten vaak weinig over de bouw en het functioneren van de geslachtsorganen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat de meeste vrouwen geen orgasme krijgen door alleen gemeenschap te hebben. Ook weet niet iedereen de clitoris te vinden.
Gebrek aan vaardigheden
Niemand is van nature een expert op het gebied van seks. Al doende leert men. Het gaat hierbij vaak om communicatieproblemen tussen partners. Helaas komt het nog maar al te vaak voor, dat partners niet of nauwelijks spreken over seks. Veel vrouwen en mannen durven bijvoorbeeld niet goed aan te geven wat ze fijn vinden op seksueel gebied. Hierdoor kan een seksueel probleem blijven bestaan.
Lichamelijke problemen
Ziekten, handicaps en medicijnen hebben vaak invloed op het seksueel functioneren en de beleving ervan. Veel artsen besteden hier weinig of geen aandacht aan. De behoefte aan seks kan afnemen of verdwijnen. Anderen hebben in een periode van ziekte juist meer behoefte aan seks of lichamelijke intimiteit. Het is vaak moeilijk om hieraan tegemoet te komen. Spanningen en frustraties lopen dan nogal eens extra hoog op. Veel patiënten durven hun vragen hierover niet voor te leggen aan hun arts.
Relatieproblemen
Vaak gaat het met de seks niet lekker als er spanningen in de relatie zijn. Mannen klagen nogal eens over de passiviteit van hun vrouw. Vrouwen klagen over het “daad”gerichte van de man.
Vrouwen kunnen vaak meer van seks genieten wanneer zij op andere gebieden van de relatie voldoende steun en affectie ervaren. Veel mannen zijn juist in staat meer steun en liefde te geven wanneer zij de seks als goed ervaren.
Normen
Normen kunnen een prettig seksleven in de weg staan. Bijvoorbeeld: je hoort tegelijk met je partner klaar te komen. Of: je hoort gemiddeld twee keer per week te vrijen. Remmingen of irreële verwachtingen zijn soms het gevolg.
Maatschappelijke factoren
Problemen op het werk of financiële zorgen ontnemen soms iemand de zin in seks. Ook slechte huisvesting of inwoning bij anderen kunnen problemen op seksueel gebied veroorzaken.
Zingevingsvraagstukken
Zingevingsvragen komen nu veel vaker voor dan vroeger. Wanneer iemand bijvoorbeeld twijfelt over de zin van het bestaan, kan er ook twijfel bestaan over de zin van seks. Dit kan dan weer leiden tot géén zin in seks.
Veel mensen ervaren minder behoefte aan seks wanneer ze bezig zijn met een wezenlijke vernieuwing in hun leven.