0344 - 626 961

Parafilie: bijzondere seksuele voorkeuren

Sommige mensen hebben een ongewone seksuele belangstelling of voorkeur voor bepaalde voorwerpen, situaties, dieren of voor personen die daarvoor geen toestemming kunnen geven, zoals kinderen en verstandelijk beperkte mensen. Deze voorkeuren gaan gepaard met seksuele opwinding. We noemen het een parafilie als de verlangens heftig zijn en minstens 6 maanden duren.

Niet altijd schadelijk of problematisch

Parafilie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op zich is er niet mis met een bijzondere seksuele voorkeur, zolang je geen schade aanricht voor iemand anders of jezelf en zolang niemand er last van heeft.

Parafiele verlangens worden lang niet altijd geaccepteerd daarom praten mensen daar niet zo makkelijk over. Het is vaak al een opluchting om je gevoelens met iemand te delen.

Seks met kinderen of dieren

Je bijzondere seksuele voorkeur is een probleem als je voorkeur hebt voor seks met een kind of met een dier.
Seks met een kind is schadelijk voor het kind. Het wordt toegestaan als het leeftijdsverschil niet groter is dan 5 jaar, maar seks met kinderen jonger dan 13 jaar is altijd verboden. Seks met dieren is verboden.

Tip: anoniem praten over pedofilie

Heb je pedofiele gevoelens en vind je het moeilijk om je verlangen naar seks met een kind te onderdrukken? Durf je nog geen gesprek aan te gaan met een hulpverlener? Bij Stop it Now! kan je anoniem en gratis praten via telefoonnummer 0800 266 64 36. Daar zitten mensen klaar om te helpen.

Bekendste vormen van parafilie

 • Exhibitionisme:  je geslachtsdelen tonen aan een persoon die je niet kent
 • Sadisme: iemand pijn doen of vernederen
 • Masochisme: vernederd worden of pijn worden gedaan
 • Voyeurisme: stiekem naar iemand anders te kijken die naakt is of seks heeft
 • Fetisjisme: voorkeur hebben voor bepaalde voorwerpen, bijvoorbeeld panty’s, rubber of hoge hakken
 • Zoöfilie : seks hebbe met dieren

Oorzaken bijzondere seksuele voorkeur onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe een bijzondere seksuele voorkeur ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk spelen biologische, psychologische en sociale factoren een rol.

Begeleiding en behandeling

Van een parafilie kun je niet genezen. Je kunt er wel goed mee leren omgaan. Medicijnen kunnen helpen. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van medicijnen en parafilie. Twee  soorten lijken effect te hebben.

Testosteronremmers

Testosteronremmers verlagen de hoeveelheid van het mannelijk geslachtshormoon in het lichaam. Hierdoor verminderen de seksuele verlangens. Mogelijke bijwerkingen zijn bijvoorbeeld somberheid, vermoeidheid en misselijkheid.

Antidepressiva

Bepaalde medicijnen tegen depressie, de zogenoemde SSRI’s, kunnen zorgen voor afname van de zin in seks.

Behandeling en begeleiding

Op de pagina behandeling lees je hoe ik in grote lijnen werk. Als er sprake is van een partner kan deze ook bij de behandeling betrokken worden. De behandeling is maatwerk, afhankelijk van de persoon en het probleem. Wij richten ons onder andere op:

 • Het accepteren en leren omgaan met je bijzondere seksuele voorkeur
 • Het leren omgaan met gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid, schaamte en angst voor afwijzing of angst om een relatie aan te gaan
 • Positiever naar jezelf kijken
 • Seksuele verlangens leren hanteren en controle leren houden als er risico is op schade voor anderen of jezelf
 • Stress verminderen
© 2020 Henriette Schoones