Soms is vrijen niet fijn en zelfs pijnlijk. De meeste vrouwen weten niet waardoor het komt en wat ze eraan kunnen doen. Het belangrijkste is dat je niet vrijt als het pijn doet. Pijn is een aanwijzing dat er een probleem is.
Pijn, en wat nu?
Meestal doet het zeer bij de ingang van de vagina wanneer er geprobeerd wordt gemeenschap te hebben. Pijn kan ook tijdens de gemeenschap ervaren worden, of juist erna. Het kan een brandend of schrijnend gevoel zijn, maar ook stekend.
Ondanks de pijn bij het vrijen gaan sommige vrouwen gewoon door. Andere vrouwen vrijen helemaal niet meer. De pijn neemt de zin in seks weg.
Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Praat er met jouw partner over. Als je als vrouw pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Ga na of je tevreden bent over de manier van vrijen en over jullie relatie.
Pijn bij het vrijen: oorzaken
Er kunnen allerlei lichamelijke en relationele oorzaken en redenen zijn waardoor een vrouw pijn ervaart bij het vrijen. Lees meer over mogelijke achtergronden op de pagina seksuele problemen.
Bij pijnklachten is medisch onderzoek vanzelfsprekend van groot belang. Voordat je met deze klacht mijn praktijk bezoekt, dient uw huisarts of gynaecoloog lichamelijke oorzaken te hebben uitgesloten. Lichamelijke oorzaken van pijn bij het vrijen zijn bijvoorbeeld:
- vaginale infectie
- aandoening aan baarmoeder of dikke darm
- blaasontsteking
- cystes aan eierstokken
- littekenpijn na operatie
- knip of inscheuring bij bevalling
- seksueel overdraagbare aandoening
- goedaardige woekeringen van baarmoederslijmvlies (endometriose)
- ontsteking van het vaginale slijmvlies (focale vulvitus)
- ouder worden: na menopauze kan vrijen pijnlijk worden
Meest voorkomende oorzaken
Mijn ervaring is, dat de meest voorkomende oorzaak van pijn bij het vrijen tweeledig is: onvoldoende vochtig zijn en zich onvoldoende kunnen ontspannen.
Wanneer de vagina niet vochtig is, schuurt de penis in de vagina. Dat veroorzaakt aanvankelijk irritatie. Maar wanneer je vaak vrijt zonder zin te hebben of zonder voldoende opgewonden te zijn, gaat het op den duur pijn doen. Door angst voor pijn gaan de bekkenbodemspieren onbewust spannen. Gemeenschap wordt nog pijnlijker. Je leest hierover meer bij vaginisme.
Vrouwen komen dan in een vicieuze cirkel terecht: angst voor pijn, spanning, meer pijn door spanning, droog blijven doordat er geen opwinding meer is, opnieuw irritatie bij penetratie, met pijn als gevolg, enzovoort.
Behandeling pijn bij het vrijen
Meestal wordt de partner bij de behandeling betrokken. Op de pagina behandeling lees je hoe ik in grote lijnen werk. In het geval van pijn bij het vrijen richten wij ons voornamelijk op:
- inzicht in remmende, negatieve gedachten tijdens het vrijen, en de gevolgen hiervan op de seksualiteit
- fysiologische aspecten t.a.v. seksualiteit
- instructies bij irritatie van de vagina
- ontspanningsoefeningen voor thuis
- leren om controle te krijgen over bekkenbodemspieren
- individuele en paargerichte oefeningen voor thuis om weer te leren genieten van lichamelijk contact zonder angst voor pijn