Veel mannen vinden dat ze te snel klaarkomen. Zij voelen zich daar machteloos bij. Mannen die last hebben van een voortijdige zaadlozing komen bijna altijd binnen een paar tellen klaar.
Voortijdige zaadlozing bij de man
Seksuologen spreken van een voortijdige zaadlozing wanneer een man bij elke gemeenschap binnen een minuut en vaak al binnen 30 seconden klaarkomt. Sommige mannen komen al klaar voordat ze gepenetreerd hebben. Mannen spreken vaak al van voortijdige zaadlozing wanneer ze sneller klaarkomen dan ze eigenlijk zouden willen.
Na een kwartier vrijen is het begrijpelijk dat er een zaadlozing volgt, ook al wil de man de zaadlozing nog een halfuur uitstellen. In dat geval is er geen sprake van voortijdige zaadlozing.
Mannen die te snel klaarkomen hebben vaak allerlei trucjes uitgeprobeerd om de zaadlozing uit te stellen. Desondanks vinden ze dat ze te snel klaarkomen. De zaadlozing komt zo snel, dat ze er zelf door verrast worden.
Oorzaken te snel klaarkomen
Onzekerheid
Een vaak voorkomende oorzaak van te snel klaarkomen is seksuele onzekerheid. Er is sprake van angst om het niet goed te doen. Door die angst wordt de opwinding groter en vindt er juist een zaadlozing plaats.
Aangeleerde reflex
Soms is heel snel klaarkomen aangeleerd in de jeugd bij snelle masturbatie. Er is aangeleerd om bij opwinding snel klaar te komen, als een soort reflex. Het is een reflex die ook weer afgeleerd kan worden.
Te weinig bij zichzelf
In veel gevallen staat de man weinig stil bij zijn eigen gevoel. Of hij is teveel bezig met het naar de zin maken van de partner. Hierdoor wordt het ‘point of no return’ niet of te laat herkend. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel.
Wanneer een man zijn partner niet teleur wil stellen door te snel klaar te komen, kan hij in de loop van de tijd faalangst ontwikkelen. Er is meestal sprake van gedachten zoals ‘als ik haar maar niet teleurstel’ of ‘als ik het nu maar langer vol kan houden’. Deze gedachten leveren spanning op en kunnen het probleem in stand houden of vergroten.
Biologische factoren
Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek lijkt het waarschijnlijk dat een biologische oorzaak ten grondslag kan liggen aan te snel klaarkomen. De concentratie van de neurotransmitter serotonine zou te laag kunnen zijn. Bij voortijdige zaadlozing zou er onvoldoende serotonine worden overgedragen tussen zenuwen in hersenen, hersenstam en ruggenmerg.
Een neurotransmitter is een chemische stof die informatie overbrengt van de ene zenuwcel naar de andere. Van serotonine wordt verondersteld dat bij een tekort ervan bepaalde depressies kunnen ontstaan.
Behandeling van te snel klaarkomen
Medicijnen
Met bepaalde medicijnen, de zogenaamde serotonerge antidepressiva of ssri’s, kan de zaadlozing worden vertraagd. Deze medicijnen verbeteren de serotonine-overdracht tussen twee zenuwen. Men heeft er de laatste jaren goede resultaten mee geboekt. Het gaat hier om middelen die een antidepressieve werking hebben, zoals:
- clomipramine (merknaam Anafranil)
- paroxetine (merknaam Seroxat
- fluoxetine (merknaam Prozac)
- citalopram (merknaam Cipramil)
- sertraline (merknaam Zoloft)
Er zijn echter veel mannen die moeite hebben met het slikken van medicijnen. Ik hoor geregeld dat mannen last hebben van bijwerkingen zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid.
Dapoxetine
Tegenwoordig is er een pil in de handel voor mannen met een voortijdige zaadlozing. De merknaam is Priligy en de stofnaam is dapoxetine. Dit middel is op recept van de huisarts verkrijgbaar. Het effect van dit middel duurt 2 tot 3 uur.
De startdosis is 30 mg. Bij te weinig resultaat kan ook worden gekozen voor een pil van 60 mg. De man en zijn partner vinden het nogal eens een bezwaar dat dapotexine 1 tot 3 uur van tevoren moet worden ingenomen.
Verdovende crème
Emla crème verdooft en kan helpen de zaadlozing te vertragen. Voor de meeste mannen en hun bedpartners is dit geen ideale oplossing, omdat de crème ook de vagina van de vrouw kan verdoven. Ik adviseer meestal een Durex Performa condoom te gebruiken in combinatie met Emla crème.
Seksuele behandeling
Ondanks de bereikte resultaten met medicijnen is een combinatie met seksuologische behandeling aan te raden. Soms wordt ook de partner hierbij betrokken. Deze behandeling is er op gericht de man weer controle te geven over de zaadlozing.
De man kan technieken leren om de zaadlozing te vertragen. Hij krijgt oefeningen mee naar huis om het ‘point of no return’ op tijd te herkennen en daarna te leren uitstellen.
Ook kan de seksuoloog hulp bieden bij:
- doorbreken van de stressvolle gedachten en de vicieuze cirkel
- versterken van het (seksueel) zelfvertrouwen